viernes, 18 de mayo de 2018

Finalitza el procés participatiu "Tria el verd de la Colònia!"





El passat divendres 11 de maig, el Districte va organitzar una jornada de retorn del procés participatiu “Tria el verd de la Colònia!”. 
Durant la sessió, es van presentar les prioritats i els criteris pel futur projecte de la zona verda proposats pel veinat. A més, la jornada va estar amenitzada per un improshow  (una improvisació teatralitzada).

Després de la reordenació i reurbanització, l’espai de la Colònia Castells, al barri de les Corts, deixa tot un espai públic de zona verda d’uns 10.000 m2 lliures entre els carrers del Montnegre, d’Equador, Taquígraf Serra i els edificis que formen la façana de l’illa al carrer d’Entença. El Districte de les Corts va iniciar el passat mes de febrer un procés participatiu per fixar les propostes ciutadanes i els criteris per a la redacció del projecte executiu d’ordenació d’aquest nou espai.

Després de tres mesos de treball mitjançant tallers amb el veïnat, els comerços i associacions, i dues sessions participatives per aportar criteris i propostes a l’hora de la redacció del projecte executiu, el passat divendres el procés participatiu de la Colònia Castells va arribar a la darrera etapa, la de retorn i informe final.

Les persones participants van fer un treball reflexiu, dialogant i respectuós per la redacció dels criteris que hauran de marcar la pauta del desenvolupament del projecte executiu del nou espai públic de la Colònia. 

En aquest treball, hi ha implícit un programa de necessitats i de relacions amb l’entorn i amb els temes de l’hort i la memòria històrica, que facilitarà el desenvolupament del projecte.

A continuació s’exposen algunes idees clau i propostes que van sorgir durant la jornada de divendres sobre el nou espai públic del barri: Desenvolupar una imatge equilibrada entre gaudir de la natura en un pulmó verd / illa enjardinada i lapossibilitat transformadora de trobar joc per a totes les edats i totes les diversitats. Dit, d’una altra manera,equilibrar les activitats tranquil·les amb altres activitats de petit format.

Conformar un espai públic amb les següents característiques: que sigui còmode, que estigui protegit, que sigui confortable tant a l’estiu com a l’hivern i que estigui vinculat a la natura, amb espècies que s’adeqüin al clima. A més, que sigui acurat amb el medi ambient, sostenible (l’enllumenat amb energia solar i la recollida d’aigua pluja), segur, ben equipat, ben il·luminat (a l’interior de l’illa i als voltants de la mateixa), net, i de fàcil manteniment.

Un espai públic comunitari amb qualitats que possibilitin les relacions veïnals, intergeneracionals i inclusive i amb atenció especial als vincles amb la natura.

Vincular i/o aproximar els espais d’estada i joc. En aquest sentit, es proposa un espai que propiciï activitats i tipus de joc per a totes les franges d’edat (infantil, juvenil, i més) i per a totes les diversitats i que es contemplés activitats de “risc” o moviment com per exemple: jugar amb cordes, escalar, experimentar, etc. 
La imatge del parc verd i arbrat donarà de si per a la educació en el lleure i per això no calen infraestructures  específiques perquè es important promoure el joc creatiu lliure.

El procés participatiu ha valorat l’entorn de l’illa i ha vinculat amb diverses propostes la xarxa d’espais públics del voltant. Per exemple, proposa millorar l’accessibilitat  i estendre usos amb els jardins de Gaietà Renom, creuar el nou espai en diverses direccions per senyalitzar “el tipus d’espais i serveis que hi ha” o diversos itineraris que es poden fer pel barri: saludables, històrics, esportius…

Al llarg del procés s’ha reflexionat sobre dos temes que les persones participants valoren i volen que estiguin presents: l’hort i la memòria històrica.

El procés participatiu ha comptat amb una comissió de seguiment que ha supervisat el seu desenvolupament, i que destaca el treball reflexiu, dialogant i respectuós dels participants en la redacció del projecte.

Tria el verd de la Colònia

Aquest procés és un projecte comunitari participatiu amb perspectiva de gènere, inclusiu i ampli, a fi d’integrar les necessitats físiques i socials dels veïns i veïnes de la zona. Amb la voluntat d’escoltar i recollir les necessitats i propostes de tots i totes, la metodologia de treball es basa en la participació d’entitats, col·lectius, veïns i veïnes, mitjançant uns tallers.

Durant el procés comunitari s’ha debatut sobre com es preservarà la memòria històrica, sobre les activitats i usos futurs que ha de tenir l’espai, sobre les relacions que s’establiran amb els serveis que envolten l’illa, entre d’altres qüestions. El procés participatiu compta, a més, amb una comissió de seguiment que supervisa el seu desenvolupament.

El web decidim.barcelona recull tota la informació, convocatòries i qüestions relatives del projecte.
El procés està regulat pel Reglament de Participació Ciutadana, aprovat el 6 d’octubre de 2017, pel qual l’Ajuntament de Barcelona te la facultat de promoure processos participatius, i, és en aquest sentit que des del Districte de les Corts s’insta a l’aprovació del procés de participació “Tria el verd de la Colònia”.

Per a més informació sobre el procés es pot consultar el web de decidim.barcelona.